overval

Verliezen of diefstal van je crypto wallet

Hard en software wallets zijn kwetsbaar!


Wanneer je hebt besloten om je bitcoins of andere crypto currency niet meer op een exchange te laten staan, of wellicht altijd al in een soft- of hardwarewallet had opgeslagen, ben je zelf 100% eigenaar. Het nadeel hiervan is dat je ook 100% verantwoordelijk bent voor de beveiliging van jouw wallet. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee.

Een groot deel van de verloren crypto in de wereld is namelijk te wijden aan het verlies van de wallet in combinatie met het ontbreken van een veilige backup van de de seed phrase. Een bekend verhaal is dan ook dat van de Britse It’er Howells, die zijn per ongeluk zijn harddisk heeft weggegooid, met toegang tot 7500 bitcoin twv ± 300 mln euro. Hoewel dit een incident lijkt, is dit een relatief groot risico. Uit onderzoek van Blackblaze blijkt dat alleen al 1 op de 100 hardrives defect raakt door puur technische redenen. Wanner jij een software wallet of je seed phrase net op die schijf hebt staan, kun je alleen maar hopen dat deze valt te herstellen door een professioneel bedrijf.

Wanneer we kijken naar wallets of seed phrases op laptops of telefoons, wordt het risico nog een stuk groter. Niet alleen is het risico van vallen of beschadiging een stuk groter bij draagbare devices, maar ook het simpel weg verliezen van het device door bijvoorbeeld diefstal. Ook wanneer de dief in kwestie je wallet niet ontdekt of hem direct leeghaalt ben je toegang kwijt wanneer je geen veilige seed backup hebt gemaakt.

Een ander regelmatig voorkomend issue bij telefoons en laptops is waterschade door bijvoorbeeld een omgevallen koffie, lekkend flesje in je laptop tas of vallen van je device in water. Feitelijk overkomt dit iedereen wel een keer in zijn leven echter wanneer je net jouw wallet hier op hebt staan, kan dit vanzelfsprekend grote gevolgen hebben.

Natuurlijk kun je zorgen voor goede backup’s van je laptop of telefoon. Echter ook dat is niet zonder risico, zeker wanneer je gebruikt maakt van bijvoorbeeld cloud services als iCloud of google drive. Aangezien je kopieën van je wallet de wereld instuurt waar je geen controle meer over hebt, loop je simpelweg het risico dat deze in verkeerde handen komt. Zeer recent werd bekend dat het wachtwoord van een Meta Mask wallet was gestolen doordat deze automatisch werd gebackup in Icloud8. Door een slimme truc werd eerst toegang tot de iCloud account verkregen en daarna het wachtwoord gestolen en de wallet leeggehaald.


Hoewel dit ook als hack gezien kan worden, is dit direct gerelateerd aan de software wallet, wat het belang van een goede en veilige hardware wallet onderstreept. Deze maken gebruik van speciale beveiligings-technieken, maar het belangrijkste is dat de zgn private key nooit het apparaat verlaat. Natuurlijk kan een hardware wallet en als een laptop of telefoon ook gestolen worden. Echter een hardware wallet kun je gemakkelijker veilig opbergen. Wat wel zeer belangrijk is bij een hardware wallet, is de recovery seed of seed phrase heel goed op te slaan. Aangezien ook hardware wallets defect kunnen raken door een technisch mankement. Echter wanneer de seed phrase veilig is opgeslagen, kan na het aanschaffen van een nieuwe hardware wallet, de oude eenvoudig worden hersteld.

Tot slot is er nog een risico van een hele andere orde: beroving. Helaas lijkt er met de groei van crypto adoptie ook een nieuwe trend te ontstaan, fysieke beroving. Doordat de beveiliging van crypto in de basis vrij goed is (mits de juiste maatregelen zijn genomen), proberen criminelen nu steeds vaker middels de ouderwetse persoonlijke beroving in het bezit van jouw crypto te komen. Veelal gaat dit gepaard met grof geweld. In de afgelopen jaren haalde een aantal grote berovingen het Nederlandse nieuws en zelfs opsporing verzocht. De slachtoffers raakte hierbij niet alleen hun crypto vermogen kwijt maar werden tevens zwaar mishandeld. Hoewel dit lastig te voorkomen is, kun je wel een paar maatregelen nemen. Wees allereerst voorzichtig met delen dat je (veel) crypto bezit, er zijn altijd mensen die op zoek zijn naar jouw geld. Daarbij is het verstandig om je wallets te splitsen. Bijvoorbeeld één kleinere wallet voor betalingen en waarvan je het wachtwoord kunt geven bij een overval. Je echte kapitaal sla je vervolgens in een externe kluis op, waar je zelf ook geen directe toegang toe hebt. Zo kun je overvallers geven wat ze zoeken, zonder direct al je crypto te verliezen.



>> Bekijk onze oplossingen hier



seed phrase recovery wallet

Categorieën