Crypto hack

Waarom bitcoin bewaren op een cryptobeurs of platform niet veilig is!

Not your keys…


De meest gebruikte en eenvoudigste manier om crypto currency aan te schaffen zijn via de vele aanbieders van handelsplatformen ofwel exchanges. In slechts enkele minuten kun je na verificatie van je identiteit een account aanmaken en je fiat (euro, dollars etc) middels een Ideal of creditcard betaling omzetten in bitcoin of de crypto naar keuze. 

Hoewel dit een prima manier is om met crypto te starten en te handelen in crypto, is het zeker niet aan te raden om (grotere) crypto tegoeden hier te bewaren. Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste zijn er, hoe goed en betrouwbaar het platform ook is, er altijd risco’s dat het platform jouw crypto verliest door een hack van het platform. De bekendste hack is die van MTGOX in 2014, waarbij in totaal meer dan 850.000 bitcoin werden gestolen1, wat leidde tot het faillissement van de tot dan toe grootste en belangrijkste exchange ter wereld. Pas in in 2021, 7 jaar later, is een klein deel van de waarde terugbetaald aan de gedupeerdemaar een groot deel is definitief verloren gegaan. Sinds MTGox zijn er meerdere gevallen geweest waarbij beurzen zijn gehacked waarbij de tegoeden van de gebruikers werden buit gemaakt.

Een ander probleem met exchanges is dat dit zelfstandige bedrijven zijn en dus ook financieel risico lopen. Wanneer het bedrijf onverhoopt failliet gaat, is het maar de vraag of jouw crypto veilig is, of dat het eigendom wordt gezien als eigendom van het bedrijf en wordt gebruikt om schuldeisers af te lossen. Daarbij kan er ook beslag worden gelegd door overheden of justitie door bijvoorbeeld sancties of verdachte transacties op het platform. Wanneer dit gebeurt zul jij geen toegang meer hebben tot jouw crypto en zul je moeten afwachten of en wanneer je er ooit weer toegang tot krijgt.  

Onder crypto bezitters wordt dan ook al jaren de term “not your keys, not your coins” gebruikt. Wat zoveel wil zeggen dat als je niet zelf de eigenaar bent van de digitale portemonnee met de bijbehorende privesleutel(s) of seed phrase, je nooit 100% echt eigenaar bent en toegang tot je crypto is gegarandeerd. Zorg dus altijd dat je een (deel) van je crypto op een eigen veilige (hardware) wallet bewaard in combinatie met een veilige seedphrase backup.>> Bekijk onze oplossingen hierseed phrase recovery wallet

Categorieën